3-17-2023/83

Riigikohtu halduskolleegium ei rahuldanud 28. detsembril 2021. a haldusasjas 3-17-2023 kaebust, milles nõuti linnavalitsuse otsuse tühistamist, millega määrati ehitusõigus projekteerimistingimuste väljastamiseks, mitte detailplaneeringu koostamise menetlusega alustamiseks.

Tühistamiskaebuse rahuldamise üldise eelduse sätestab riigivastutuse seaduse § 3 lõige 1, mille järgi võib isik nõuda haldusakti kehtetuks tunnistamist üksnes selles ulatuses, milles rikutakse tema õigusi, kui seadusega ei ole sätestatud teisiti. Seadus ei näe ette projekteerimistingimuste kohtus vaidlustamise võimalust avaliku huvi kaitseks.

Naaberkinnistu omaniku subjektiivsele õigusele ei viita planeerimisseaduse (edaspidi PlanS) § 125 lõike 5 sõnastus ega eesmärk. Säte on ilmselt kehtestatud ehitusõigust taotleva isiku halduskoormuse vähendamise, haldusmenetluse kiirema ja ökonoomsema läbiviimise ning avalike vahendite säästlikuma kasutamise eesmärgil. Sätte rakendamine ei pane naaberkinnistu omanikku oma õiguste ja huvide eest seismisel halvemasse menetluslikku olukorda.

Miljöö kahjustamine võib riivata naabri omandiõigust. Seega on naaberkinnistu omanikul nii projekteerimistingimuste kui detailplaneeringu menetluse käigus õigus välja tuua miljööga seotud õigusi ja huve. Naabril on õigus, et mõlema menetluse käigus tema huve hinnatakse ning kui need on põhjendatud, siis kaalutakse.

Puudutatud isikutel võib olla võimalus tugineda PlanS § 125 lõikele 5 olukorras, kus nad näitavad ära, et projekteerimistingimuste väljastamisel on rikutud nende omandi- või muid õigusi, seal hulgas olulisi menetluslikke õigusi. Koosmõjus muude rikkumistega võib asjaolu, et projekteerimistingimuste andmiseks puudus PlanS § 125 lõikes 5 sätestatud materiaalõiguslik alus, tuua kaasa projekteerimistingimuste tühistamise.

Põhiseaduse § 15 annab õiguse pöörduda kohtusse oma õiguste kaitseks. Kaitstava õiguse all on silmas peetud isikule kuuluvaid ehk subjektiivseid õigusi. Kui kaebajal on elukeskkonna ja miljööga seotud subjektiivseid õigusi, saab ta neid võrdsel määral kohtus kaitsta nii projekteerimistingimuste kui detailplaneeringu vaidlustamisel.

Skip to content